+389 2 5112 394 info@malmed.gov.mk
Select Page

Соопштение за лекот favipiravir

Почитувани, Следејќи ја актуелната состојба со која се соочуваме настаната со Ковид 19, поткрепено со се почестите барањата на лекари кои се вклучени во третманот на оваа болест, за достапност на лекот,  Агенцијата за лекови и медицински средства одобри увоз и...

Соопштение за јавност

Почитувани пациенти, Во време на пандемија со COVID-19, Агенцијата за лекови и медицински средства, во интерес на јавното здравје и безбедна примена на лековите, Ве потсетува на насоките дадени од Министерството за здравство за рационално користење на антибиотици,...

Известување за вакцините PRIORIX

МАЛМЕД: Вакцините PRIORIX повлечени од Здравствените домови според Законот за лекови и медицински средства, треба да се уништат Агенцијата за лекови и медицински средства (МАЛМЕД) информира дека при контролите во здравствените домови беа пронајдени 624 кутии на...

Известување за безбедносна информација за лековите кои содржат валсартан како активна супстанција од поединечни серии на лекот контаминирани со N-нитросодиметиламин (NDMA)

На 05 јули 2018 година Европската Агенција за лекови (EMA) ги ревидира лековите кои во својот состав содржат активна супстанција валсартан, која е произведена од компанијата Zhejiang Huahai Pharmaceuticals, Линхаи, Кина. Ревизијата  е поттикната откако компанијата го...