+389 2 5112 394 info@malmed.gov.mk
Select Page

УЛОГАТА И АКТИВНОСТИТЕ НА ФАРМАЦЕВТИТЕ ВО АПТЕКА ЗА ВРЕМЕ ПАНДЕМИЈАТА НА COVID 19

Фармацевтскиот факултет-УКИМ Скопје во соработка со АГЕНЦИЈА ЗА ЛЕКОВИ И МЕДИЦИНСКИ СРЕДСТВА неодамна го почнаа проектот под наслов „УЛОГАТА И АКТИВНОСТИТЕ НА ФАРМАЦЕВТИТЕ ВО АПТЕКА ЗА ВРЕМЕ ПАНДЕМИЈАТА НА COVID 19“. Активности во врска со проектот се веќе започнати и...

ЕМА објави потсетник за ризик од сериозни несакани реакции до кои може да дојде од употребата на хлорокин и хидроксихлорокин при лекување на болеста COVID-19

Европската Агенција за лекови (ЕМА) објави потсетник за тоа дека хлорокин и хидроксихлорокин може да предизвикаат пореметувања во срцевиот ритам. Овие пореметувања можат да се влошат при истовремена употреба со други лекови како антибиотикот азитромицин кој слично...

Нови предупредувања на Светската Здравствена Организација

Во продолжение на она што досега МАЛМЕД го објавуваше како информации од СЗО  поврзани со предупредувањата за појава на фалсификувани производи кои се однесуваат на лекување и дијагностицирање на COVID 19 ја проследуваме и оваа информација на СЗО за неколку...

Предупредување од Светска здравствена организација

МАЛМЕД како регулаторно тело одговорно за обезбедување на квалитетни и безбедни лекови и медицински средства на територијата на Република Северна Македонија внимателно ги следи состојбите на локално и на глобално ниво поврзани со пандемијата со COVID 19, посебно ги...

СО ТВИНИНГ-ПРОЕКТ ДО ВИСОКИТЕ СТАНДАРДИ НА ЕУ НА ПОЛЕТО НА ЛЕКОВИТЕ И МЕДИЦИНСКИТЕ СРЕДСТВА

Интервју со Фарм. спец. Мерјем Хаџихамза, проектен лидер од МАЛМЕД Елизабета Белазелкоска Фото: Маја Аргакијева Вие сте раководител на важен твининг-проект, кој МАЛМЕД го промовираше мината година. Можете ли да ни кажете нешто повеќе околу овој проект?  Секако, се...

Известување до сите ПЗУ Аптеки во Р.С. Македонија

Почитувани, На линкот подоле може да го превземете Известувањето до сите ПЗУ Аптеки во Р.С. Македонија кое е издадено од Министерството за здравство, а кое се однесува за сите првни лица ПЗУ Аптеки кои вршат промет на мало со лекови и медицински средства, за лековите...