+389 2 5112 394 info@malmed.gov.mk
Select Page

ЕМА објави потсетник за ризик од сериозни несакани реакции до кои може да дојде од употребата на хлорокин и хидроксихлорокин при лекување на болеста COVID-19

Европската Агенција за лекови (ЕМА) објави потсетник за тоа дека хлорокин и хидроксихлорокин може да предизвикаат пореметувања во срцевиот ритам. Овие пореметувања можат да се влошат при истовремена употреба со други лекови како антибиотикот азитромицин кој слично...

Нови предупредувања на Светската Здравствена Организација

Во продолжение на она што досега МАЛМЕД го објавуваше како информации од СЗО  поврзани со предупредувањата за појава на фалсификувани производи кои се однесуваат на лекување и дијагностицирање на COVID 19 ја проследуваме и оваа информација на СЗО за неколку...

Писма до здравствени работници

Писмо до здравствени работници: Leuprorelin (leuprorelin) – Депо формулации на лекови кои во својот состав содржат леупрорелин: треба строго да се следат упатствата за реконструкција и администрација за да се намали ризикот од грешки при ракување што може да...

Предупредување од Светска здравствена организација

МАЛМЕД како регулаторно тело одговорно за обезбедување на квалитетни и безбедни лекови и медицински средства на територијата на Република Северна Македонија внимателно ги следи состојбите на локално и на глобално ниво поврзани со пандемијата со COVID 19, посебно ги...